Характеристики рівноваг ланцюгів постачання

Автор(и)

  • Василь Михайлович Горбачук Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Ukraine
  • Максим Сергійович Дунаєсвький Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Ukraine
  • Олександр Олександрович Морозов Науково-виробниче приватне підприємство «Гіперон», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5916.2019-19.31-37

Анотація

Мета роботи — розробити базову теорію глобальних ланцюгів постачання. Нехай світова економіка складається з довільної кількості країн, які мають один виробничий фактор (фактор праці) і виробляють один кінцевий продукт, що потребує континуум проміжних продуктів. Кінцевий продукт є результатом послідовних стадій виробництва проміжних продуктів, у процесі якого трапляється брак. Можна довести, що існує єдина рівновага вільної торгівлі, в якій країни з нижчими ймовірностями браку на всіх стадіях спеціалізуються на пізніших стадіях виробництва. Спираючись на цю просту теоретичну базу, можна запропонувати форму вертикальної спеціалізації взаємозалежних країн.

Явище вертикальної спеціалізації привертає в однаковій мірі увагу розробників стратегій, ділових лідерів, економістів. Можливість транскордонної фрагментації виробничих процесів впливає на обсяги, риси і наслідки міжнародної торгівлі. Залишаються відкритими питання механізмів впливу глобальних і локальних технологічних змін на участь різних країн в одному й тому самому ланцюгу постачання, а також механізмів впливу вертикальної спеціалізації на взаємозалежність держав.

Оскільки в моделях загальної рівноваги з довільною (великою) кількістю товарів і країн, незалежно від наявності послідовно­го виробництва, важко отримати зрозумілі передбачення порівня­льної статики, то потрібна проста теорія торгівлі з послідовним ви­робництвом. Для цього потрібні деякі ідеї щодо ієрархій у моде­лях часткової рівноваги для закритої економіки. Зосередимося на середовищі, в якому виробництво є послідовним і може містити брак. Моделі ієрархій застосовувалися до вивчення питань між­народної торгівлі. Наприклад, модель знаннєвої економіки ви­ко­ристовується для дослідження транскордонних паросполучень між агентами з неоднорідними здібностями і відповідних наслідків для нерівності у даній державі. Нерівність у державі внаслідок ієрар­хій при торгівлі досліджувалася також в інших моделях. При­пускається, що все населення даної держави має однакові здібності.

Посилання

Costinot A., Vogel J., Wang S. An elementary theory of global supply chains. Review of economic studies. 2013. 80(1). P. 109–144.

Морозов А. А. Сравнительный анализ способов управления цепочками поставок. Економіка та управління АПК. 2009. Вип. 1. С. 90–94.

Морозов А. А. Аналіз моделей ризик-орієнтованого аутсорсингу в системі управління ланцюгами постачання. Компьютерная математика. 2014. № 2. С. 64–73.

Nagurney A., Dong I., Zhang D. A supply chain network equilibrium model. Transportation research. Part E: Logistics and transportation review. 2002. № 38 (5). P. 281–303.

Горбачук В. М., Дунаєвський М. С., Морозов О. О. Рівноважні інвестиції у кібербезпеку мережі ланцюгів постачання. Вісник Київського університету. Серія: фізико-математичні науки. 2017. № 2. С. 47–52.

Морозов А. А. Приложения теории цепочек снабжения. Теорія оптимальних рішень. 2015. С. 119–125.

Морозов А. А. Реализация модели интеграции цепи поставок в агромашиностроении. Компьютерная математика. 2016. № 1. С. 20–27.

Горбачук В. М. Дослідження операцій і ланцюгів постачання для досягнення корпоративної порівняльної переваги. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: економічні науки. 2014. Вип. 7. Ч. 5. С. 178–183.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-15