Порівняльний аналіз алгоритмів шифрування NTRUEncrypt та NTRUCipher

Автор(и)

  • Александра Андріївна Матійко Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5916.2019-19.81-87

Анотація

Асиметрична система шифрування NTRUEncrypt запропонована в 1996 р. та є однією з найшвидших постквантових шифросистем. Вона включена до стандарту ANSI X9.98-2010 та є прототипом широкого класу криптосистем з однойменною назвою, стійкість яких базується на складності знаходження коротких векторів в деяких решітках. Криптографічні властивості шифросистеми NTRUEncrypt достатньо повно досліджені, а її останні модифікації представлено на поточному конкурсі NIST із стандартизації постквантових асиметричних алгоритмів шифрування, інкапсуляції ключів та цифрового підпису. 

Однією з актуальних задач у галузі криптології є створення симетричних шифросистем, стійкість яких, аналогічно асиметричним, базується на складності розв’язанні лише однієї конкретної задачі (наприклад, для RSA це — задача факторизації чисел). У зв’язку з цим в 2017 р. на базі NTRUEncrypt запропонована симетрична шифросистема NTRUCipher, для якої проведено попередній аналіз стійкості та запропоновано алгоритм вибору параметрів. Поряд з тим, у доведенні CPA-стійкості алгоритму шифрування NTRUCipher містяться суттєві помилки; до того ж залишається не вирішеною задача порівняльного аналізу шифросистем NTRUCipher та NTRUEncrypt за стійкістю та практичністю.

Мета цієї роботи — проведення порівняльного аналізу зазначених шифросистем, а також коректне обґрунтування умов, що забезпечують CPA-стійкість шифросистеми NTRUCipher. Окремим результатом є аналітичні оцінки ймовірності помилкового розшифрування повідомлень для NTRUCipher, що є важливим для належного вибору параметрів шифросистеми при її практичному застосуванні. Показано, що значення ймовірності помилкового розшифрування повідомлень у шифросистемі NTRUCipher змінюється в межах від  до  водночас як значення цієї ймовірності для шифросистеми NTRU­Encrypt змінюється в межах від  до . Крім того, отримані оцінки не базуються на жодних евристичних припущеннях

Посилання

Valluri M. R. NTRUCipher-lattice based secret key encryption. arXiv: 1710.01928V2. 6/10/2017

Hoffstein J., Pipher J., Silverman J.H. NTRU: a new high speed public key cryptosystem. Preprint, presented at the rump session of Crypto’96. 1996.

Hirschhorn P., Hoffstein J., Howgrave-Graham N., Whyte W. Choosing NTRU parameters in light of combined lattice reduction and MITM aproaches. Applied Cryptography and Network Security, LNCS. 2009. Vol. 5536. P. 437–455.

Олексійчук А. М., Матійко А. А. Оцінки ймовірності помилкового роз-шифрування повідомлень у шифросистемі NTRUEncrypt при фіксованому ключі. Захист інформації. 2018. № 2. С. 89–94.

Katz J., Lindell Y. Introduction to modern cryptography. CRC Press, 2015.

Chen C., Hoffstein J., Whyte W., Zhang Z. NIST PQ Submission: NTRUEncrypt. A lattice based algorithm. URL: https://cscr.nist.gov/Projects/-Post-Quantum-Cryptorraphy, 2017.

Steinfeld R. NTRU cryptosystem: resent developments and emerging mathemat-ical problems in finite polynomial rings. URL: http://users.monach.edu.au/~rste /NTRU_survey.pdf. 2014.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-21