Порівняльний аналіз постквантових асиметричних алгоритмів шифрування

Автор(и)

  • Віктор Васильович Онопрієнко ПАТ «Інститут інформаційних технологій», Ukraine
  • Володимир Андрійович Пономар Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5916.2019-19.120-125

Анотація

Робота присвячена аналізу кандидатів на постквантовий стандарт асиметричного шифрування. З розвитком технологій квантових обчислень і появою квантового комп’ютера виникає загроза поточному стану захищеності криптографічних систем з відкритим ключем. З появою квантового комп’ютера, який буде мати необхідний для методів квантового криптоаналізу об’єм регістру розподілених квантів, стійкість існуючих криптоалгоритмів значно знизиться. З цього випливає необхідність створення алгоритмів стійких до методів квантового криптоаналізу. Європейський проект «Нові європейські алгоритми для електронного підпису, цілісності та шифрування» (NESSIE) та Національний інститут стандартів і технологій (NIST) США об’явили про початок набору претендентів на конкурс постквантових алгоритмів, стандарти щодо яких планується прийняти в 2020–2022 рр. Для порівняння обрано методику оцінювання на основі інтегральних оцінок безумовних і умовних критеріїв. Аналіз проводився серед алгоритмів, що пройшли загальні безумовні критерії. Як умовні критерії обрано чисельні характеристики алгоритмів. Крім того висувалися додаткові безумовні критерії.

Актуальна задача — це порівняльний аналіз та оцінка можливості використання постквантових механізмів, які представлені існуючими на даний момент алгоритмами, в залежності від умов застосування. На даний момент проводиться лише дослідження можливості використання відповідних криптоперетворень у постквантовий період, але що не проводився аналіз переваг одних над іншими. Крім того необхідно оцінити саму можливість використання таких алгоритмів з урахуванням обмежень, що накладаються існуючими інформаційними системами.

Результати досліджень дозволяють зрозуміти поточний стан розвитку постквантових криптоалгоритмів і спрогнозувати можливий їх подальший розвиток. Цей прогноз важливий тим, що постквантові криптографічні механізми являють собою новий етап розвитку та застосування криптографії. Крім того практичне значення дослідження полягає в отриманні оцінки постквантових алгоритмів.

Посилання

Koblitz N., Menezes A. J. A riddle wrapped in an enigma. URL: https://eprint.iacr.org/2015/1018.pdf.

Moody D. Post-Quntum Cryptography: NIST’s Plan for the Future. The Seventh International Conference on Post-Quntum Cryptography, Japan, 2016. URL: https://pqcrypto2016.jp/data/pqc2016_nist_announcement.pdf.

Mosca M. Setting the Scene for the ETSI Quantum-safe Cryptography Workshop. E-proceedings of «1st Quantum-Safe-Crypto Workshop», Sophia Antipolis, Sep 26–27, 2013. URL: http://docbox.etsi.org/Workshop/2013/-201309_CRYPTO/eproceedings_Crypto_2013.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-12