Визначення джоулевого тепла та пондеромоторної сили у пластинчастому електропровідному елементі за дії зовнішнього неусталеного електромагнітного поля

Автор(и)

  • Роман Степанович Мусій Національний університет «Львівська політехніка», Ukraine
  • Адріян Йосипович Наконечний Національний університет «Львівська політехніка», Ukraine
  • Богдан Йосипович Бандирський Національний університет «Львівська політехніка», Ukraine
  • Валентин Костянтинович Шиндер Національний університет «Львівська політехніка», Ukraine
  • Оксана Григорівна Орищин Національний університет «Львівська політехніка», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5916.2019-20.88-98

Анотація

Сформульовано одновимірну початково-крайову задачу електродинаміки для електропровідного неферомаг­нітного шару з плоскопарелельними межами за дії зовнішнього неусталеного електромагнітного поля. Електромагнітне поле задане значеннями однорідної дотичної до основ шару компоненти вектора напруженості магнітного поля на його основах. Дія неусталеного електромагнітного поля на розглядуваний шар проявляється двома фізичними чинниками — джоулевим теплом і пондеромоторними силами, які відповідно до зовнішньої електромагнітної дії мають також неусталений характер зміни в часі. Отримано загальний розв’язок сформульованої початково-крайової задачі за довільної однорідної нестаціонарної електромагнітної дії. Для побудови розв’язку використано кубічну апроксимацію ключової функції — дотичної до основ шару компоненти вектора напруженості магнітного поля за товщинною координатою. Коефіцієнти апроксимаційного полінома подано через інтегральні характеристики ключової функції та задані її значення на основах шару як відповідні функції часу. У результаті вихідна початково-крайова задача електродинаміки на ключову функцію зведена до задачі Коші на інтегральні (залежні лише від часу) характеристики цієї функції. Загальні розв’язки задачі Коші знайдено з використанням інтегрального перетворення Лапласа і отримано у вигляді згортки функцій, що описують задані граничні значення ключової функції на основах шару та однорідні розв’язки задачі Коші. На основі отриманих загальних розв’язків записано розв’язок вихідної задачі електродинаміки за дії неусталеного електромагнітного поля та вирази джоулевого тепла і пондеромоторної сили. Результати числового аналізу виразів розглядуваних величин залежно від параметрів неусталеного електромагнітного поля радіочастотного діапазону наведено у вигляді відповідних графіків. Встановлено, що за тривалостей перехідного режиму зовнішньої неусталеної електромагнітної дії менших за чверть періоду несучих електромагнітних коливань максимальні значення джоулевого тепла і пондеромоторної сили можуть бути суттєво більшими за їх значення в усталеному режимі електромагнітного поля.

Посилання

Батыгин Ю. В. Импульсные магнитные поля для прогрессивных технологий / Ю. В. Батыгин, В. И. Лавинский, Л. Т. Хименко. — Харьков : МОСТ., 2003. — 288 с.

Подстригач Я. С. Термоупругость электропроводных тел / Я. С. Подстригач, Я. И. Бурак, А. Р. Гачкевич, Л. В. Чернявская. — К. : Наук. думка, 1977. — 248 с.

Мусій Р. С. Динамічні задачі термомеханіки електропровідних тіл канонічної форми : монографія / Р. С. Мусій. — Львів : Вид–во «Растр-7», 2010. — 216 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-09