ОПТИМІЗАЦІЯ АРХІТЕКТУР МОДУЛЬНИХ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОННОГО НАВЧАННЯ

Автор(и)

  • Олексій Єпіфанович Коваленко Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, м. Київ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2308-5916.2008-1.95-99

Ключові слова:

система електронного навчання, багаторівневі відкриті системи, багатокритерійна оптимізація, множина Парето.

Анотація

В статті обґрунтовується необхідність і пропонується спосіб багатокритерійної оптимізації багаторівневих модульних архітектур для систем електронного навчання. На основі представлення архітектури системи електронного навчання у вигляді ієрархії рівнів, кожному з яких відповідає певний набір функцій і множина засобів реалізації цих функцій, і які взаємодіють між собою за допомогою відповідних інтерфейсів, задача оптимізації формулюється як багатокритерійна. Кожному рівню ставиться у відповідність певний критерій ефективності і за аналізом сукупності показників ефективності застосування різних засобів на відповідних рівнях здійснюється ранжування множин і вибір оптимальної по Парето множини засобів реалізації функцій кожного рівня. Отже можна говорити про оптимальність, у певному розумінні, вибору набору компонентів для системи електронного навчання в цілому.

Посилання

Коваленко О. Є. Архітектура модульних систем дистанційного навчання // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – № 12. – С.172-176.

IBM Lotus Learning Management System Handbook / Mike Ebbers, Christina Bischoff, Danny Buls, Dag Oliver, Edwin Steenvoorden, Sebastian Thomschke. – International Technical Support Organization, 2003. – 466 p.

Kovalenko O. Efficiency of Corporate Electronic Learning // Управленски, информационни и маркетингови аспекти на икономическото развитие на балканските страни: Сборник доклади от международна научна конференция. – 4 ноември 2005. – София: Университет за национално и световно стопанство. – 2005. – С.197-208.

Тоценко В. Г. Методы и системы поддержки принятия решений. Алгоритмический аспект. – К.: Наукова думка, 2002 – 381 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2008-06-05